UNITED STATES BANKRUPTCY COURT
NORTHERN DISTRICT OF OHIO

In re: ) Case No. 04-22668
)
STROM Y. GATSON, ) Chapter 13
Debtor. )
) Judge Arthur I. Harris
)

MEMORANDUM OF OPINION
Before the Court is the debtor’s objection to claim (Docket #27) and creditor
First Merit Bank’s (“First Merit”) response (Docket #33). At issue is the sale of a
repossessed vehicle which had belonged to the debtor but had been repossessed by
First Merit and sold at a public auction in July 2004. The debtor contends that the
claim should be reduced because First Merit’s sale of the vehicle was not
“commercially reasonable” as required by Ohio law. For the reasons that follow,
the debtor’s objection is overruled, and the claim is allowed in its entirety.
FACTS
The parties stipulated to the following facts (Docket #36):
. Prior to July 6, 2004, the debtor owned a 1998 Buick LeSabre.
. First Merit held a valid security interest against said vehicle.
. On June 14, 2004, First Merit prepared a “NOTICE OF OUR PLAN
TO SELL PROPERTY?” (“notice of sale™), containing language that
First Merit was in possession of debtor’s 1998 Buick LeSabre and that

the vehicle was to be sold at public sale at 3:00 P.M. on July 6, 2004,
at Northern Ohio Towing, 1304 Collier Road, Akron, Ohio 44230.



. The notice of sale was sent to debtor via regular first-class mail, not
via certified mail.

. The notice of sale did not state the minimum bid or amount for which
collateral may be sold.

. On July 6, 2004, debtor’s vehicle was sold for $650.

. On July 19, 2004, First Merit prepared a “NOTICE AND
EXPLANATION OF DEFICIENCY” (“notice of deficiency”),
disclosing to the debtor an outstanding balance of $13,130.01.

. The notice of deficiency contained the following statement: “In
accordance with the Notice of Our Plan to Sell Property previously
sent to you, the 1998 BUICK LESABRE/TI# 1805011 was sold on
7/6/04, for $210.00.”

. First Merit applied $210 in sale proceeds against the total asserted
loan obligation of $13,340.01, leaving a balance of $13,130.01.

. The present case was commenced by the filing of a voluntary petition
on October 4, 2004.

. Simultaneous with the filing of the petition, the debtor filed a
Schedule F, disclosing an unsecured debt owed to First Merit in the
amount of $2,000.

. First Merit filed a proof of claim for an unsecured claim of $13,502.40

on November 19, 2004.

. The debtor filed an objection to First Merit’s proof of claim on
November 11, 2005.

First Merit filed a response to the objection on December 5, 2005. On

December 19, 2005, the Court issued a scheduling order (Docket #34) for the



parties to submit stipulations of fact and additional briefs. The joint stipulation
(Docket #36) and briefs (Dockets ## 37, 38, & 39) were timely filed, and the Court
is now ready to rule.
JURISDICTION

Allowance or disallowance of a claim is a core proceeding under 28 U.S.C.
8 157(b)(2)(B). The Court has jurisdiction over core proceedings under 28 U.S.C.
88 1334 and 157(a) and Local General Order No. 84, entered on July 16, 1984, by
the United States District Court for the Northern District of Ohio.

DISCUSSION

Section 502 of the Bankruptcy Code provides in pertinent part:

(@) A claim or interest, proof of which is filed under section 501 of
this title, is deemed allowed unless a party in interest . . . objects.

(b) . .. [I]f such objection to a claim is made, the court, after notice
and a hearing, shall determine the amount of such claim . . . as of the date of
the filing of the petition, and shall allow such claim in such amount except to
the extent that —

(1) such claim is unenforceable against the debtor, under any

agreement or applicable law . . . .

The applicable law here is Ohio Revised Code 8§88 1309.601 et seq. Briefly, under
Ohio’s version of the Uniform Commercial Code, a secured party may repossess

and sell collateral when the debtor has defaulted on her obligations under the

security agreement. O.R.C. 88 1309.609-10. If the proceeds of the sale are less



than the amount owed on the debt secured by the collateral, the secured party may
assert a deficiency claim against the debtor for the outstanding balance. If,
however, the secured party failed to comply with any of the provisions of O.R.C.
88 1309.601-28, the deficiency may be reduced or eliminated. O.R.C. § 1309.626.
Once the debtor has placed compliance with O.R.C. 88 1309.601-28 at issue, as in
the present case, the burden is on the secured party to prove compliance. O.R.C.

§ 1309.626(B).

The debtor has alleged that First Merit failed to comply with O.R.C.

8§ 1309.610(B), which requires that “[e]very aspect of a disposition of collateral . . .
must be commercially reasonable.” Specifically, the debtor argues that First
Merit’s sale of the vehicle was not commercially reasonable because First Merit
did not comply with the Retail Installment Sales Act (RISA) (O.R.C. § 1317.01 et
seq.) and because the notice of sale was misleading.

Since its enactment, courts have consistently held that RISA does not apply
to financing transactions between financial institutions such as First Merit and
retail buyers. See In re Jackson, 142 B.R. 172, 176 (Bankr. N.D. Ohio 1992)
(holding that RISA does not apply to financial institutions engaged in financing the
purchase of automobiles by retail buyers); Butz v. Soc’y Nat’l Bank of the Miami

Valley, 83 B.R. 459, 461 (S.D. Ohio 1987) (same); Vannoy v. Capital Lincoln-



Mercury Sales, Inc., 88 Ohio App. 3d 138, 143 (1993) (same); Huntington Bank v.
Sabeiha, 63 Ohio App. 3d 334, 336 (1989) (“[T]ransactions between financial
institutions and their customers are exempt from the notice of public sale
provisions of [RISA].”); Mullen v. Fifth Third Bank, 43 Ohio App. 3d 69, 70
(1988) (installment sales contracts between retail purchasers and banks for cars
purchased from a car dealership are not governed by RISA); Huntington Nat’l
Bank v. Elkins, 43 Ohio App. 3d 64, 66 (1987) (“[W]hen financial institutions
make direct loans to retail buyers, they are not bound by the notice provisions of
RISA, even when the loan proceeds are channeled directly to the retail seller.”);
Huntington Nat’l Bank v. Cole, 44 Ohio App. 3d 28, 29 (1987) (same). In this
case, First Merit loaned the debtor the purchase price of the vehicle so that the
debtor could purchase the vehicle from a dealer, “Spitzer Buick.” Thus, RISA
does not apply to the transaction between the debtor and First Merit, and whether
First Merit complied with RISA is irrelevant.

The debtor also argues that First Merit’s notice of sale was not commercially
reasonable because the notice stated that the debtor needed to pay $2,363.40 in
order to redeem the vehicle. The debtor argues that providing this redemption
amount is not commercially reasonable because it gives the impression that no one

would be able to purchase the vehicle for less than the amount specified and



because the amount is more than the debtor was required to tender in order to
redeem the vehicle under O.R.C. § 1309.623. Finally, the debtor argues that the
notice of sale should have contained the minimum bid that would be accepted at
the public sale.
As to the debtor’s redemption rights, O.R.C. § 1309.623 provides in
pertinent part:
(A) A debtor . . . may redeem collateral.
(B) To redeem collateral, a person shall tender:
(1) Fulfillment of all obligations secured by the collateral; and
(2) The reasonable expenses and attorney’s fees described in O.R.C.
§ 1309.615(A)(1).
The Official Comments to U.C.C. § 9-623 provide:
To redeem the collateral a person must tender fulfillment of all obligations
secured, plus certain expenses. If the entire balance of a secured obligation
has been accelerated, it would be necessary to tender the entire balance. A
tender of fulfillment obviously means more than a new promise to perform
an existing promise. It requires payment in full of all monetary obligations
then due and performance in full of all other obligations then matured.
U.C.C. § 9-623 cmt. 2 (2000). Thus, in order for the debtor to redeem the vehicle,
she would have needed to tender payment of at least all past due payments, plus
repossession costs and attorneys fees, in this case $1,564.70. If the security

agreement required the debtor to make assurances of future payments, then the

debtor would have needed to tender $1,564.70, plus some future payments. If the



security agreement provided for an acceleration upon default, then the debtor
would have needed to tender the full balance on the loan. Finally, if the security
agreement were silent, then contract principles would supply the missing terms.
Thus, the debtor’s statement that only late payments and expenses and
attorneys fees are required to redeem collateral under O.R.C. § 1309.623 is
incomplete. The proper amount is determined by the security agreement.
Unfortunately, the copy of the security agreement provided to the Court is
incomplete. Thus, the Court cannot determine whether $2,363.40, which includes
$1,564.70 in past due payments and expenses plus two additional monthly
payments, was the appropriate amount necessary for the debtor to redeem the
vehicle under O.R.C. § 1309.623. Because First Merit bears the burden of proof in
demonstrating compliance with O.R.C. 88 1309.601-28, the Court will presume
that the debtor needed to tender only $1,564.70 in order to redeem the vehicle.
O.R.C. § 1309.614(B) sets forth a form for secured parties to use when
notifying debtors of an impending sale of collateral. The use of the form provides
“sufficient information” to satisfy the notice requirements of O.R.C.
8 1309.613-14. Included in the form is the statement, “You can get the property
back at any time before we sell it by paying us the full amount you owe (not just

the past due payments), including our expenses.” A notification in the form of



O.R.C. § 1309.614(B) is sufficient even if additional information appears at the
end of the form. O.R.C. § 1309.614(C). The notification is sufficient even if the
extra information is erroneous so long as the errors are not misleading “with
respect to rights arising under [O.R.C. 88 1309.601 et seq.].” O.R.C.

8 1309.614(D). Here, the notice of sale is in the form prescribed by O.R.C.

§ 1309.614(B). Although not required by O.R.C § 1309.614, First Merit also gave
the amount due, $2,363.40, as well as an explanation for how that amount was
calculated. Since the Court must presume that only $1,564.70 was required to
redeem the vehicle prior to the sale, the notice of sale contained additional,
erroneous information. The issue is whether this erroneous information —
including two additional payments totaling $798.70 in the “amount due” — was
misleading with respect to the debtor’s redemption rights.

The debtor does not argue that the larger redemption amount prevented or
even discouraged her from redeeming the vehicle. Instead, the debtor argues that
the provision of any redemption amount would have made the notice of sale
misleading because

a reasonable consumer in Ms. Gatson’s position would have been given the

Impression that she or any bidder she may bring could not purchase the

vehicle for any less than the [in this case $1,564.70] figure that was provided
to her on this notice.



In addition, the debtor argues that “had the debtor been informed that her
vehicle could have been sold for such a low price, she would have been in a
position to bid for her vehicle for less than the amount necessary to redeem her
loan.” Of course, that is true, except that were the debtor, or an agent of the debtor,
to be the highest bidder at the public sale, the sale would have been a “disposition
of collateral after default” under O.R.C. 8 1309.610, and the debtor would still be
liable for any deficiency. The debtor seems to argue that if she had purchased the
vehicle at the sale, she would only be liable for future payments under the terms of
the promissory note. The disposition of collateral at a public sale, however, would
extinguish the security agreement and accelerate the balance due on the note. See
O.R.C 88 1309.610, 1309.615, & 1309.617. Only a redemption under O.R.C.

§ 1309.623 would allow the debtor to continue her pre-default obligations under
the terms of the note.

Thus, the debtor’s arguments, taken together, imply that, on the one hand, a
secured party must include a minimum acceptable bid on the notice of sale; on the
other hand, any inclusion of a redemption amount is improper because it would
mislead the debtor to think that the redemption amount is the minimum bid.
Nothing in O.R.C. 8§88 1309.601-28, however, requires the secured party to provide

a minimum bid. As noted above, a notice in the form provided in O.R.C.



8 1309.614(B) is sufficient, and O.R.C. § 1309.614(C) allows a secured party to
include extra information, which presumably includes a redemption amount, on the
notice. Indeed, O.R.C. §8 1309.614(A)(1)(c) requires the secured party to provide
the debtor with a phone number from which the debtor can obtain the redemption
amount. Thus, neither of the debtor’s arguments regarding the redemption amount
is supported by O.R.C. 8 1309.614. A notice of sale need not include a minimum
bid, and the mere inclusion of a redemption amount on the notice of sale is not
misleading.
The issue, then, is whether inclusion of an incorrect redemption amount on a
notice of sale is misleading “with respect to rights arising under [O.R.C.
88 1309.601 et seq.].” The Court, however, does not need to decide the issue
because it would not affect the outcome in this case. O.R.C. § 1309.626 provides
in pertinent part:
(C) ... if asecured party fails to prove that the . . . disposition . . . was
conducted in accordance with sections 1309.601 to 1309.628 of the Revised
Code . . . the liability of a debtor . . . for a deficiency is limited to an amount
by which the sum of the secured obligation, expenses, and attorney’s fees
exceeds the greater of:
(1) The proceeds of the . . . disposition . . .; or
(2) The amount of the proceeds that would have been realized had the
noncomplying secured party proceeded in accordance with sections
1309.601 to 1309.628 of the Revised Code . . ..

(D) For purposes of division (C)(2) of this section, the amount of
proceeds that would have been realized is equal to the sum of the secured
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obligation, expenses, and attorney’s fees unless the secured party proves that
the amount is less than that sum.

O.R.C. § 1309.626 differs significantly from U.C.C. § 9-626 in that consumer and
non-consumer transactions are treated the same under O.R.C. § 1309.626 but may
be treated differently under U.C.C. § 9-626. Under Ohio’s old Article 9, the failure
of a secured party to provide a consumer debtor reasonable notice under old O.R.C.
8 1309.47 was an “absolute bar” to recovery of a deficiency. See Kruse v. Voyager
Ins. Co., 72 Ohio St. 3d 192 (1995). The Official Comments to U.C.C. § 9-626
indicate that the drafters intended to allow courts to continue to employ various
rules for consumer transactions, including the “absolute bar” rule, that they had
developed under old Article 9. See U.C.C. 8 9-626 cmt. 4 (2000). O.R.C.

§ 1309.626 does not provide for an absolute bar, but only limits debtor’s liability
for a deficiency to the deficiency that would have resulted had the secured party
complied with O.R.C. 88 1309.601-28. The omission of the exception for
consumer transactions, given the text of U.C.C. § 9-626 and the Official
Comments, indicates that the General Assembly intended O.R.C. § 1309.626 to
supersede the “absolute bar” rule. Thus, the Court must determine whether “[t]he
amount of the proceeds that would have been realized” had the secured party

complied with O.R.C. 8§ 1309.601-28 is less than the secured obligation.
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Here, the record establishes that the amount realized at the public sale would
have been unchanged whether the notice of sale contained a correct redemption
amount or no redemption amount. The debtor made no tender of any amount. The
debtor made no offer to pay any amount. Nor has the debtor alleged that she
would have redeemed the vehicle or even that she could have redeemed the vehicle
for $1,564.70. Without a redemption, the sale would have proceeded as it did and
would have realized the same sale price. Thus, the debtor would be liable for the
same deficiency regardless of the allegedly misleading redemption amount on the
notice of sale.

Finally, the Court notes, that even if the debtor had alleged that she would
have redeemed the vehicle had the notice of sale contained the proper redemption
amount, it is not clear that a reduction or elimination of the deficiency would be
warranted under O.R.C. § 1309.626. Such an allegation implies that, had the
secured party complied with O.R.C. 8§ 1309.601-28, no sale would have gone
forward and no deficiency would have been asserted. But, the debtor would still be
obligated to pay the balance of the secured obligation under the terms of the note.
O.R.C. § 1309.626 seems to address those cases in which the secured party’s non-
compliance resulted in a lower price and thus a higher deficiency than would have

resulted had the secured party complied with the relevant provisions. O.R.C.
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8 1309.626 does not seem to apply to a case in which compliance would have
resulted in no sale, since the language of subsections (C) and (D) speaks only of
the “amounts of the proceeds.” If an incorrect redemption amount interfered with
the debtor’s redemption rights, it appears that the appropriate recourse, then, would
not be to challenge the deficiency under O.R.C. § 1309.626 but to seek damages
under O.R.C. § 1309.625 for “any loss caused by failure to comply” with O.R.C.
88 1309.614 & 1309.623.

The deficiency is enforceable against the debtor under O.R.C.
88 1309.601-28 in the full amount claimed. Accordingly, the debtor’s objection to
First Merit’s claim is overruled. Pursuantto 11 U.S.C. § 502(b), the claim is
allowed in its entirety.

CONCLUSION

For the foregoing reasons, the debtor’s objection to First Merit’s claim is
overruled. The claim is allowed in its entirety.

IT IS SO ORDERED.

[s/ Arthur 1. Harris 4/21/06

Arthur 1. Harris
United States Bankruptcy Judge
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